duminică, 7 aprilie 2013

Ciobănescul Mioritic

 Acest caine este excelent pentru turma, un caine foarte bun de insotire si un paznic incoruptibil. Acest caine a fost ales dintr-o rasa naturala din Carpati pentru utilitatea lui. Folosit foarte mult de pastorii din regiunea Sibiului si de mocanii din Sacelele Brasovului, ciobanescul mioritic este o rasa foarte veche care s-a pastrat numai datorita pastorilor.
Ciobanestii mioritici au un corp masiv, acoperit de blana lunga care de multe ori atinge pamantul, ciufuliti cu un colorit in nuante deschise. Capul este masiv cu craniu lat-arcuit, botul este puternic si mare. Nasul este foarte bine dezvoltat, larg si negru. Urechile sunt mari si asezate in partea de sus a capului, atarnand pe fiecare parte a craniului. Corpul este de lungime medie, spatele solid si musculos, piept lat si pronuntat.
Dupa cum ziceam blana este lunga si abundenta si acopera aproape in totalitate corpul, capul si picioarele animalului. Culoarea acestei rase este de obicei alb, crem sau gri sau combinatii dintre aceste culori.
 Fiind o rasa crescuta in natura, in general pe langa fermele de animale, stane sau curtile oamenilor din zonele de munte, este un animal foarte rezistent care se adapteaza foarte usor la toate conditiile climatice.
Este un caine foarte loial stapanilor, care nu necesita o atentie deosebita din partea acestora. Se spune ca ar fi singurul caine care ar putea sa scape dintr-o lupta cu ursul sau cu lupul salbatic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu